Sabine Gillis, speech over Doel

Sabine Gillis, speech over Doel
uitgesproken tijdens de Climate Bottom Meeting – Christiania Denemarken december 2009

Goede avond iedereen hier aanwezig. Mijn naam is Sabine en ik woon sinds vijf jaar in Doel. Ik ben naar Christiania gekomen om te zien hoe een samenleving als deze op eigen kracht functioneert. Ik zal u vertellen waar Doel voor staat. Het is een klein historisch dorp, al dertig jaar bedreigd met verdwijning van de kaart van België vanwege uitbreiding van de Antwerpse haven. Hoewel er dokken zijn die nauwelijks worden gebruikt, wordt de aanleg van meerdere dokken van belang geacht omdat het de economie zou opvijzelen. De Belgische regering gaat hierbij uit van een ontwikkelingsplan dat vijftig jaar geleden is opgesteld. En dit tracht men nog steeds door te drukken.
De situatie is inmiddels zo veranderd dat wij als bewoners de noodzaak ervan niet inzien. Er wordt een psychologisch en tactisch spel met ons gespeeld en we worden constant bedreigd. Doel moet al 25 jaar wel of niet worden afgebroken. De meeste bewoners verlieten hun huizen en de overblijvers voelen zich onzeker. Vijf jaar geleden kraakte ik er een huis en vanaf die tijd komen er vele nieuwe mensen binnen. Krakers van allerlei slag. Tegelijkertijd zijn er officiëlere  initiatieven zoals de actiegroep Doel 2020, die ons juridische hulp verschafte; en Kunstdoel die de media en daarmee de aandacht van de regering trekt middels kunst. Ons dorp is nu een kleurrijk museum: ramen, deuren en muren gaan nu gehuld in kunst. Voor een overzicht van activiteiten kun je de website bezoeken: http://www.kunstdoel.net .
Er gebeurt in Doel elke dag iets nieuws. Op dit moment heeft de rechtbank beslist dat de huizen niet verder  mogen afgebroken worden en kregen wij permissie te blijven tot einde zomer 2010. Ook de plannen rondom de aanleg van het dok zijn even op de lange baan.  Hierna zal onze zaak weer in behandeling worden genomen. Dus nu is feitelijk hét moment nieuwe plannen t.a.v. het dorp uit te werken; iets nieuws op te bouwen met de kracht van onze vrije geest, met mensen die de wil hebben het weer leefbaar te maken. We denken aan een Eco- en kunstenaarsdorp etc. en  hopen, om het dorp te behouden, de regering te overtuigen met deze plannen
Dit is slechts een begin, maar de samenwerking met Ruigoord en Christiania geeft ons kracht ook onze krachten te bundelen. In oktober 2009 onthulden we ook een Axis Mundi in Doel, bestaande uit drie totems waar we de hele zomer aan hebben gewerkt. We hebben de opening gevierd en hopen dat deze symbolische daad bijdraagt om mensen aan te trekken die in samenwerking ons dorp nieuw leven willen inblazen.

Ik ben blij dat ik Christiania heb leren kennen. Hier krijg ik inspiratie om verder te gaan en mooie dingen te creëeren. Samen kunnen we veel leren en realiseren. Ik ben heel dankbaar in Christiania weer een nieuwe bron van wil en vrijheid te hebben ontdekt

Dank voor uw aandacht en altijd welkom voor een bezoek in Doel.

install axis mundi D☼EL 117

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ *

☼*♥*☼

*

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder artivism, D☼EL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s